AVÍS

Aquest va ser el blog de l'Assemblea de Docents de les Illes Balears durant els anys 2013-2017. És possible que alguns dels enllaços, mails, formularis, etc. ja no siguin operatius. Per mantenir-vos informats, dirigiu-vos a l'actual blog de l'Assemblea de Docents.

dissabte, 8 de novembre del 2014

Volem escoles lliures d' #amiant

L'anunci del Govern de retirar l'amiant -substància altament cancerígena- d'onze centres educatius de Palma és un 'brindis al sol' davant la gran quantitat que n'hi ha a les Illes Balears. De fet, just a Palma, a centres de Primària, n'hi ha trenta-sis. Aquesta és una de les principals reivindicacions de la FAPA i en concret de moltes amipas, com és el cas del CEIP Es Pont, de Palma, cas que es va explicar al programa Taula Educativa. En total, es quantifica en 95.000 m2 d'amiant present als centres educatius, sense previsió seriosa de ser retirats.

Sonia Justo, de l'amipa Es Pont, és bastant contundent quant a les xifres i actitud de l'Administració davant la substitució de l'amiant als centres. D'una banda, explicar que el CEIP Es Pont és el centre amb més coberta d'amiant de tot Palma (cobertes, baixants i dipòsits). Denuncia que l'Ajuntament de Palma va fer reformes a la coberta d'amiant, en comptes de canviar-la tal i com marca la llei.En aquest vídeo  ho trobareu ben explicat.

I afirma que d'ençà de 2012, els pares del CEIP Es Pont (Son Gotleu) reclamen la retirada d'amiant del centre, sense cap resposta fins a 2014. En una reunió amb la consellera, demanaren clarament un calendari de retirada de l'amiant, però just en sortiren amb la 'paraula' de consellera, que encara no s'ha complert.

En la mateixa línia, davant l'anunci de retirada d'amiant a onze centres de Palma, la FAPA critica que la Conselleria no hagi quantificat quants centres estan afectats per la presència d'amiant, ni tampoc que posi cap data per a la retirada d'uralita ni molt manco la quantificació econòmica que podria comportar això. A més, considera molt insuficient l'anunci de retirada d'amiant d'onze centres de Palma -6 IES, 5 CEIP- davant els 35 centres que hi ha, tan sols de Primària. Al mateix temps, surt la pregunta: i els centres educatius dels pobles amb amiant, què? Això és un greuge comparatiu amb centres com el de na Penyal, de Cala Millor, que fa temps que reclama la substitució de l'amiant al centre.

Per abundar-hi un poc més, des de Taula Educativa va contactar amb Sebastià Sansó, bioconstructor, també va ser entrevistat al programa i va dir: «fa més de trenta anys que l'amiant està prohibit de fabricar i instal·lar a molts països. Aquí, a l'Estat espanyol, està prohibit des del 2012. No entenc com no ha estat una prioritat retirar-lo. Supòs perquè és delicat i costós. (...) Retirar l'amiant és molt delicat, perquè corres el perill que es vagi rompent i surtin les espores tòxiques i quedin enlaire. Per això fer-hi reformes és molt perillós (...). En general els centres educatius estan mal construïts, no estan pensats per als usuaris.»



Si voleu opinar sobre aquesta qüestió, escriviu a twitter amb el hashtag #amiant o a @taulaeducativa

(També podeu veure aquest altre enllaç sobre els efectes de l'amiant: https://www.youtube.com/watch?v=pr6h0qUCadE)