El document de bases ha tengut un llarg camí. Va ser consensuat després d'un procés participatiu de redacció el 25 d'abril de 2015, ratificat per part de les col·lectius redactors i, després d'haver obert un període per rebre contribucions d'altres col·lectius, acordat pel Ple d'Illes per un Pacte el 23 de gener de 2016. Aquest document va ser lliurat al Govern de les Illes Balears formalment el 5 de març de 2016, amb el compromís de que fos tramitat pel Parlament de les Illes Balears, de forma que esdevingués un Pacte Social però també Polític per a l'Educació.
Durant aquest darrer any el document ha estat tramitat pel Consell Escolar de les Illes Balears (CEIB), el màxim òrgan consultiu en matèria d'educació, primer en una comissió específica, després per part de la Comissió Permanent i, finalment, al Ple de 4 d'abril de 2017, on va ser aprovat en la redacció proposada per una majoria de 33 vots a favor, 9 en contra i 1 abstenció. Prèviament a aquesta votació, els plens dels Consells Escolars Insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera van donar el seu vot majoritàriament afirmatiu al tràmit parlamentari del document.
Aquest text, en la redacció que ha aprovat el CEIB, manté en la seva totalitat els principis i plantejaments del document ratificat gairebé fa 2 anys: el criteri de voluntat d'estabili
El Pacte per a l'Educació de les Illes Balears no és cap normativa, ni cap comunicat puntual, manifest o declaració d'intencions. És un document viu que expressa l'esforç de tota la comunitat educativa en cercar els punts d'acord per revertir la situació deficitària de l'educació a Balears que ens compromet el futur a tots.
La comunitat educativa pren així un compromís actiu en favor d'una educació de qualitat que garanteixi la vehicularitat i l'ús majoritari i prioritari de la Llengua Catalana, i té una orientació clara del sentit de les decisions que ha de prendre l'Administració educativa del Govern de les Illes Balears. Totes aquestes decisions han de fonamentar-se en un augment suficient del pressupost dedicat a l'educació per tal d'apropar-nos a les infraestructures d'ensenyament dels països desenvolupats, la dotació suficient de personal docent i d'altres professionals de suport que permeti una reducció significativa de les ràtios i contempli els recursos necessaris per atendre la diversitat de les aules, així com un empoderament creixent del professorat en les decisions que afecten l'exercici de la professió docent.
El Parlament de les Illes Balears haurà de tramitar ara aquest document, estarem molt atents a les seves actuacions, que haurien de recollir íntegrament els plantejaments del Pacte per l'Educació per tal de sortir de l'atzucac en que es troba el sistema educatiu a Balears.