Des de la Coordinadora de l’Assemblea de Docents es demana als equips directius que duguin la proposta de la Conselleria a debat i decisió dels claustres i que no acceptin les propostes de grups que superin la normativa pel que fa al nombre màxim d’alumnes.
L’Assemblea de Docents posa de manifest la intenció de la Conselleria d’Educació i Universitats de programar, per segon any consecutiu, ràtios que superen la normativa vigent atenent el document de criteris per a la confecció d’unitats als centres docents públics per al curs 2017-18 que va presentar la Conselleria el passat 10 d’abril. Els criteris confirmen la intenció de superar de partida el nombre màxim d’alumnes per grup, permès legalment (RD 132/2010 pel que s’estableixen els requeriments mínims dels centres que imparteixen els ensenyaments del segon cicle d’educació infantil, educació primària i d’educació secundària), és a dir, 25 alumnes a Educació Infantil i Primària, 30 alumnes a l’ESO i 35 a Batxillerat. Els criteris de la Conselleria per confeccionar els grups queden ben lluny del projecte del document del Pacte Educatiu aprovat pel Consell Escolar de les Illes Balears que diu: “Una educació de qualitat implica una reducció significativa de les ràtios fins a 20 a l’educació infantil, 25 a primària i 30 a secundària i batxillerat”, ràtios que no es poden superar en cap cas.En el document que ha publicat la Conselleria amb els criteris per a la confecció d'unitats i la quota de professorat (http://www.caib.es/govern/rest/arxiu/2895561) podem llegir:
“ Al 1r curs d’Educació Primària es desdoblarà el grup en superar els 27 alumnes .Als cursos 2n, 3r, 4t, 5è i 6è de Primària, es desdoblarà el grup en superar els 28 alumnes “ . A ESO, “Nombre màxim d’alumnes per unitat: 30 alumnes. Es desdoblarà el grup en superar els 32 alumnes” i a Batxillerat “Nombre màxim d’alumnes per unitat: 35 alumnes. Es desdoblarà el grup en superar els 38 alumnes”.
Per tant la Conselleria afirma sense rubor que planificarà i permetrà, de partida i en matrícula ordinària, grups que superin els 25 alumnes a l’educació primària i al màxim possible a l’ESO i Batxillerat, quan la pròpia LOMCE només permet un increment del 10% en casos excepcionals i fora del període de matrícula ordinària (modificació de l’apartat 2 de l’article 87 de la LOE, punt 66è de l’article 1 de la LOMCE). El mateix document afirma que compensarà la situació de les ràtios, incrementant la quota de professors als centres que superin la mitjana amb més de 27 alumnes; és a dir, tots aquells grups de més de 27 alumnes que no estiguin dins un centre que superi la mitjana, no tendran un augment de quota de professorat.
Si tenim en compte que les ràtios es calculen per grup-aula i no per grup-professor, l’increment docents per centre, és una solució d’emergència per falta d’espais per desdoblar el grups, però no suposa una mesura ni efectiva ni real per baixar les ràtios.
Tot això en un context social d’increment de la població a Balears i amb l’experiència d’un augment de més de 3600 alumnes durant l’actual curs escolar. És, per tant, molt mal d’entendre que es planifiqui sobre ràtios màximes quan sabem que al llarg del curs només podem esperar un increment de matrícula. Aquesta és una situació que, malauradament, es tradueix en aules massificades i, com hem denunciat, en nombres d’alumnes per aula per sobre dels límits legals amb les conseqüències negatives sobre la feina i la salut dels docents i desgraciadament també sobre els alumnes i entre ells, els que necessiten més atenció, són els que pateixen de manera més greu la sobresaturació de les aules.
És inadmissible que la Conselleria d’Educació digui per una banda que les ràtios a primària són de 25 i per altra banda, afirmi que només es comprometrà a desdoblar els grups quan arribin a 29. D’aquesta manera els criteris que segueixen per confeccionar els grups i les quotes cronifiquen una situació insostenible que es veurà agreujada en el procés extraordinari de matrícula.
Aquestes decisions de la Conselleria per a la planificació del curs vinent són el resultat i una constatació més de la insuficiència del pressupost educatiu que no ha suposat el punt d’inflexió que necessita el sistema educatiu de Balears per tal de revertir la tendència cap a la precarietat que arrossegam de fa anys i fer un salt envers la qualitat. Durant aquest curs escolar 2016-17 i segons les xifres oficials de matrícula del mes d’octubre, s’ha comptabilitzat la xifra escandalosa de 572 grups d’infantil i primària que han superat els 25 alumnes. Davant aquest fet tan greu animam a les famílies a que qualsevol situació de vulneració de la normativa en qüestió de ràtios, sigui reclamada i denunciada.
En ple procés de planificació dels grups i confecció de la quota de professorat i atès que s’allarga fins a finals de juny, des de l’Assemblea de Docents feim una crida als equips directius per a que obrin el debat i la participació dels claustres en aquest procés. Instam a tots els docents a que manifestin que els centres no acceptin grups que superin la legalitat o que comportin ràtios inassumibles des del punt de vista pedagògic, ja que es tracta d’un atac al dret a l’educació del nostre alumnat i a les nostres condicions de feina.