La negociació no ha avançat més per manca d'informació i de voluntat política
L'horabaixa d'ahir dijous va tenir lloc una nova mesa de negociació entre els representants de la Conselleria d'Educació i els comitès de vaga. De ben segur que estau ben assabentats de la celebració de la mateixa perquè, amb un moviment comunicatiu, la Conselleria va crear un gran ressò i una alta expectació a damunt d'aquesta reunió. De fet, després de la roda de premsa de la conselleria, a alguns mitjans de comunicació es transmetia la idea que s'apropava la reunió definitiva on es desconvocaria la vaga indefinida. Tres o quatre elements hi eren claus: l'anunci d'oposicions per a d'aquí a dos i quatre anys (400 places), un increment de plantilla de 320 docents i unes xifres tècniques de ràtios que xerren de 12 alumnes/mestre a primària. Ningú ho podria deixar passar.La nostra lectura prèvia era una altra. Ens tornaven a convocar en 48 hores, cosa que impedeix que companys de Menorca, Eivissa o Formentera puguin venir a les negociacions, i sense respondre'ns la gran majoria de les preguntes que havíem fet a la Conselleria 15 dies abans. I ja ho vam manifestar a la reunió anterior, sense determinades informacions se'ns fa impossible negociar alguns temes.
Un d'aquests és l'assumpte econòmic. Per nosaltres és vital a l'hora de valorar la calendarització. Si la Conselleria ha fet una planificació d'acord amb raons econòmiques és perquè maneja unes xifres de costos de les mesures i de possible despesa en educació que a nosaltres no se'ns ha facilitat, amb l'excusa que no disposen d'aquesta informació, però sense la qual seria impossible fer l'esmentada calendarització. A més, s'argumenta que encara no es coneix quin serà el pressupost en educació per l'any 2016, com si aquest pressupost fos una cosa que no tingués res a veure amb el Govern on el conseller March té una cadira. Es parla de voluntat política, que per ventura és la mateixa que es tenia a principis d'estiu amb la LOMCE i que nosaltres tant hem qüestionat, però en assumptes econòmics es negocia amb números a damunt un paper.
El fet és que ahir vam demanar fins a tres vegades al conseller si fa comptes de prorrogar de nou el decret de mesures urgents de 2012 de Guillem Estarelles i no se'ns va respondre en cap de les ocasions. El fet és que ahir se'ns demanava acceptar perpetuar les diferents retallades salarials sense saber ni quin pressupost tenen ni fer números amb nosaltres. Tot per la seva voluntat política, com amb la LOMCE. Per la nostra part, esperam que, tenint en el govern dos partits adherits al Pacte per les Illes, el proper pressupost tendeixi clarament a allò que s'acordà en aquest pacte, cosa que facilitaria molt les coses a l'equip d'aquesta Conselleria, doncs representa un increment més que substancial en educació.
També ens va faltar més informació de tipus tècnic en relació a plantilles, com la destinació de l'augment de places i els criteris utilitzats, o informació sobre les ràtios a infantil, FP o als ensenyaments de règim especial. Després de la reunió d'ahir vam confirmar la nostra sospita, l'augment de plantilla de 320 docents està condicionat per l'aplicació de la LOMCE als instituts i no per criteris pedagògics. Per això 243 professors aniran a secundària i només 64 mestres més aniran a primària. Més enllà d'això, no vam poder parlar de la recuperació de les plantilles perquè continuam sense saber amb exactitud el que ha passat els darrers cinc anys.
Quant a les ràtios, vàrem trobar que la proposta pels pròxims cursos pot ser satisfactòria, però que no es donen solucions als alumnes i docents que han de tornar a viure en aules massificades en el present curs, com a mínim, en més d'una cinquantena de centres públics. Aquest és un problema que afecta de manera especial als grups d'educació infantil. Sobre aquests grups, la Conselleria no ens havia facilitat xifres, ni tampoc a la premsa.
Un altre assumpte que va resultar significatiu és que la proposta de la Conselleria relativa a les beques no s'hagués consensuat prèviament amb les famílies, cosa que va ser criticada per la FAPA prèviament a la reunió. Un altre element que impedia arribar a qualsevol tipus d'acord amb aquest assumpte.
D'altra banda, a la sessió d'ahir tornàrem a posar en qüestió la inacció que està tenint la conselleria en referència a la LOMCE, més enllà de declaracions institucionals, vam recordar que no s'ha mogut un dit per minimitzar l'impacte d'un nou canvi de llibres, vam exigir mesures de minimització per les avaluacions individualitzades de 3r i 6è de primària d'enguany i vam exigir que l'elaboració dels nous currículums sigui fruit d'un procés participatiu. La conselleria es va mostrar ben d'acord en aquesta darrera mesura.
El nostre comitè no va oblidar les reclamacions del professorat de l'escola concertada, un col·lectiu que fa feina en pitjors condicions i que pateix congelacions salarials des de fa anys.
Per acabar el repàs de la negociació, volem dir que l'únic punt que vam acordar, sense entrar en detalls, ahir en tres hores i mitja de reunions és el pagament de les baixes en les mateixes condicions d'abans de les retallades.
La reunió va finalitzar amb el compromís de l'equip de la Conselleria d'enviar-nos un nou document, la pròxima setmana, que tengui en compte les esmenes que s'han fet al document anterior -un document més elaborat de cara a la premsa i com exercici de propaganda i d'autobombo de la Conselleria, que no com un document real de treball per mirar de tancar el conflicte- i amb informació més concreta en els diferents punts per poder avançar en les negociacions.
Un pic acabada la sessió va ser l'hora de les declaracions. Avui ens sobta veure titulars on el Conseller d'Educació diu no entendre com no es desconvoca aquesta vaga. Val a dir que aquesta no ha estat mai una vaga política ni amb finalitats electorals, tot i que se n'han pogut derivar conseqüències. Va néixer com una vaga laboral i de defensa del sistema educatiu com a servei públic en un context de retallades que no oblidem que havien començat en el darrer any de la legislatura del pacte i que el PP va dur a la màxima expressió. Si qualcú va pensar en la lluita dels docents com a un instrument pel seu interès polític anava ben errat. Les nostres demandes continuen essent les mateixes i requereixen una solució, i per això demanam al govern una major dosi d'acció i de voluntat política real.
Companyes i companys, el nostre comitè de vaga té una opinió molt formada sobre com s'està desenvolupant aquesta negociació -que hem de dir que coincideix extremadament amb l'opinió dels representants de l'STEi-. És la nostra voluntat compartir-la amb tots vosaltres en una propera assemblea, també per generar debat i rebre les pertinents crítiques. Per això mateix, aviat vos convocarem a una Assemblea de Docents. Avui també hem sabut que dilluns ja tindrem el nou document per part de la Conselleria i que dimecres es tornaran a convocar els comitès. Entenem que la propera assemblea ha de caure després de la nova mesa de negociació, ja que els terminis per convocar-la amb anterioritat, ara mateix, no són gens bons.