Des del comitè de vaga de l'Assemblea de Docents, veient que la problemàtica arribada de la LOMCE a secundària i batxillerat continua sense trobar cap solució immediata per part de cap responsable polític, present o futur, i veient que la situació d'incertesa s'allarga, ens trobam en la necessitat de fer públics alguns aclariments al voltant de les opinions que des d'ADESMA s'han fet sobre la nostra estratègia.
Als extractes del seu comunicat, que hem pogut llegir a la premsa i que no se'ns ha facilitat, veiem com l'associació de directors de secundària posa com a primer causant de la situació de bloqueig de la planificació que es viu als centres a l'Assemblea de Docents. Ens sap greu que ADESMA no apunti a la Conselleria d'Educació com a màxima responsable amb una política de manca de consens i, ara també, de terra cremada, que fa que els claustres votin contràriament a uns itineraris i horaris que veuen injustificats. No entenem per què ADESMA no mira de pressionar més la Conselleria. Tampoc entenem perquè no denuncia que a la Direcció General de Planificació i Centres no agafen el telèfon. És que això no és bloquejar la planificació del curs vinent?
A més, seguint amb la nostra lectura veiem que si 26 centres han aprovat la distribució horària i 20 centres han votat negativament als nous horaris, són 24 els equips directius que no han convocat les pertinents votacions dels nous horaris i itineraris. No es troben bloquejades les concrecions curriculars en aquests centres? Per què la fixació en l'Assemblea de Docents i els centres que han rebutjat les distribucions que se'ls han presentat?
Un altre tema sobre el qual ens volem manifestar és el comentari sobre el respecte a la legalitat vigent, referint-se al “boicot” promogut des de l'Assemblea de Docents. Consideram aquest comentari poc afortunat perquè segons qui llegeixi o escolti la informació pot situar el professorat i els claustres en una posició contrària a la llei. De fet des de les postures més cavernícoles ja se'ns ha acusat, falsament, de desacatament i de criminals. El que és legal és que els claustres votin si veuen justificats o no els nous horaris i itineraris per motius pedagògics i, en democràcia, quan es convoca una votació, es fa presumint de la llibertat de vot. Per tant, és completament legal que els claustres votin «no». Si tot això duu a una situació de bloqueig és com a conseqüència d'unes polítiques educatives basades en la imposició i no en el consens. Després de quatre anys de fort conflicte educatiu, el Govern de Bauzà marxa sense arreglar res en educació i deixa aquest regal, fruit dels seus errors de càlcul. I si ells marxen algú ho ha d'arreglar, i no han de ser els docents a costa de discutir-se amb els companys en els claustres per veure qui surt guanyador o perdedor en el nou repartiment d'hores o qui quedarà sense feina o a mitja jornada. Aquesta és tasca de responsables polítics i, ara com ara, encara no hem sentit cap proposta concreta de solució -amb dates i xifres- per part dels càrrecs de cap partit, ni dels que se'n van ni dels que hi venen.
Tampoc podem estar d'acord en un dels arguments en què ADESMA basa els seus raonaments: «No hi ha marc jurídic per ajornar de manera unilateral l'arribada de la llei». El passat dijous, a la reunió del grup tripartit sobre la LOMCE, els diferents partits polítics van dibuixar una via de sortida amb la modificació de les ordres de desenvolupament dels currículums. Aquesta proposta contradiu l'anàlisi de l'associació de directors. Per tant, sí que hi ha camins legals per anar en una altra direcció i ara estam a l'espera de què es desenvolupin. És aquí, animant als futurs governants a prendre mesures, on ens agradaria trobar-nos de nou amb els directors d'ADESMA. Cal que ens deslliurem de l'herència tòxica del govern Bauzà i dels Decrets de Núria Riera. Perquè la unió fa la força i les sortides individuals creen divisió. Si en aquest tema dels currículums ha mancat una proposta de treball unitari, ara pareix que n'arriba una. Cal agilitzar-la.
Recompte de centres que no han aprovat els nous horaris i itineraris LOMCE
Aquesta setmana hi ha hagut moviment en les xifres de recompte de votacions als claustres. El dia d'avui tenim que són 22 els claustres que han dit NO. Aquests pertanyen als següents IES: Alcúdia, Binissalem, Felanitx, Francesc de Borja Moll, Guillem Cifre de Colonya, Josep Font i Trias, Josep Sureda i Blanes, La Ribera, Llucmajor, Marc Ferrer, Maria Àngels Cardona, Pau Casesnoves, Porreres, Port d'Alcúdia, sa Colomina, Sant Marçal, Santa Margalida, Santanyí, Sineu, Son Ferrer, Son Pacs i Xarc.
AVÍS
Aquest va ser el blog de l'Assemblea de Docents de les Illes Balears durant els anys 2013-2017.
És possible que alguns dels enllaços, mails, formularis, etc. ja no siguin operatius.
Per mantenir-vos informats, dirigiu-vos a l'actual blog de l'Assemblea de Docents.