Ara fa just un any que començàvem aquest procés de canvi absurd i no consensuat del model lingüístic dels centres educatius de les Illes Balears. Un nou model imposat que elimina l'autonomia dels centres i la veu de les famílies en els Consells Escolars i que ha aconseguit paralitzar per complet el normal desenvolupament de l'activitat escolar. Ens trobam en un punt mort. Un any perdut, empantanats en l'absurditat d'una Conselleria que una vegada i una altra nega l'evident fracàs de la seva política educativa a tots els nivells.
La senyora Joana Maria Camps i el seu equip han fracassat. Aquest curs passarà a la història com el curs de les amenaces i de la por i, tot i així, els docents ens refermam en la convicció que el camí de la imposició i el no diàleg emprès per aquest govern sempre comptarà amb la nostra oposició. Hem perdut la por.
Aquests són dies de pressions, que aguanten molts docents i equips directius, per part de certs inspectors que estan disposats a exercir d'autèntics comissaris polítics al servei de la irracionalitat. Persones com Antonio González, Juan Jiménez, Gabriel Timoner, Maria Josep Grau i algun altre intensifiquen aquests dies la coacció cercant que la por actuï com a sedant davant el pronunciament dels claustres contra el TIL. Ens volen negar el dret a la votació secreta, volen llistats dels docents que votin NO al TIL, ens amenacen amb claustres diaris o fins i tot en allargar el procés durant tot el mes de juliol. És cert que alguns directors, cercant defugir el conflicte, han optat per oferir una sortida per la porta del darrera als seus claustres i, a través de mitges veritats i manca d'informació, han aprovat els projectes per via d'urgència. Però aquests dies s'està produint una autèntica rebel·lió contra el TIL. Una rebel·lió tenyida de dignitat i orgull per diversos motius: el primer, per haver estat capaços d'afiançar la lluita i revestir el rebuig inicial d'arguments per l'experiència viscuda. El segon per haver pogut articular una resposta col·lectiva que deixa ben clar que lluny de ser cosa d'un grupuscle radicalitzat, aquesta lluita és la de la major part dels docents i de la societat que ens dóna suport.
En la mateixa línia, volem remarcar la confluència dels arguments legals que s'han exposat des de l'Assemblea de Docents amb els que han aportat les associacions d'inspectors i de directors, tant de primària com de secundària. Aquesta coincidència torna a deixar sola a la Conselleria en la seva batalla contra la racionalitat.
Per acabar, veient que en alguns centres ja s'ha iniciat el procés per organitzar segones votacions davant la negativa del claustre a aprovar el PTIL, volem recordar: que la convocatòria de claustres extraordinaris s'ha de fer amb 48 hores d'antelació; que amb la convocatòria s'ha de presentar una ordre del dia dels assumptes a tractar; que s'ha de comunicar a tots els seus membres i que ha de quedar constància de l'avís; que ha de ser en dia laborable i a una hora que possibiliti l'assistència de tots els membres; que si no es compleixen els requisits formals legalment establerts la reunió es nul·la, així com els acords que s'hagin pogut prendre; i que tota incidència s'ha de demanar que consti en l'acta del claustre. Si en algun dels vostres centres s'han comés irregularitats, no dubteu en posar-vos en contacte amb la nostra comissió jurídica per iniciar l'acció que correspongui. comissiojuridicaad@gmail.com
La lluita dels i les docents està essent un exemple de compromís col·lectiu. Cal doncs reafirmar-se i no cedir davant les pressions. Si ens criden, hem de repetir les vegades que faci falta el nostre vot contra els PTIL perquè no es sustenten pedagògicament ni metodològicament.Centres que a data d'11 de juny han dit NO al TIL:
38 IES han rebutjat el PTIL: IES Can Peu Blanc, IES Binissalem, IES Marratxí, IES Baltasar Porcel (Andratx), IES Mossèn Alcover, IES La Ribera, IES Damià Huguet (Campos), IES Son Ferrer, IES Isidor Macabich (Eivissa), IES Clara Hammerl (Port de Pollença), IES Sureda i Blanes (Palma), IES Cap de Llevant (Menorca) i IES Aurora Picornell (Palma) , IES Biel Martí (Ferreries), IES Ramon Llull (Palma), IES Josep Miquel i Guàrdia (Alaior), IES Santa Margalida, IES Son Pacs (Palma), IES Joan Maria Thomas (Palma), IES Capdepera, IES Pasqual Calbó (Menorca), IES Emili Darder (Palma), IES Joan Ramis i Ramis (Maó), IES Manacor, IES Josep Maria Llompart (Palma), IES Antoni Maura (Palma), IES Sineu,IES Marc Ferrer (Formentera), IES Maria Àngels Cardona (Menorca), IES Guillem Colom (Sóller), IES Alcudia, IES Santanyí, IES Llucmajor,IES Porreres, IES Joan Alcover (Palma), IES Politècnic (Palma), IES Quartó de Portmany (Eivissa) i IES Borja Moll .
22 CEIP també han rebutjat el PTIL: Bartomeu Ordines (Consell), Aina Moll (Palma), Gabriel Comas i Ribes (Esporles), Can Misses (Eivissa), Pare Bartomeu Pou (Algaida), Guillem Ballester (Muro), Robines (Binissalem), Marian Aguiló (Palma), Simó Ballester (Manacor), Venda d'Arabí (Eivissa), Binissalem, Rafal Vell (Palma), Sant Bartomeu (Alaró), Son Anglada (Palma), CEIP Rafal Nou, Puig de Sóller, Rotes Velles (Santa Ponça), Es Puig de Lloseta, Nova Cabana (Marratxí), Jaume Fornaris Taltavull (Son Servera), Montaura (Mancor de la Vall) i CEIP Son Basca (sa Pobla).